Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

Op stap met een gids? Dit zijn de populairste stadswandelingen

20 juni 2023
Op stap met een gids? Dit zijn de populairste stadswandelingen

“Ik wil deze nacht in de straten verdwalen…”

Wijlen stadszanger Wannes Van de Velde kon de sfeer treffend verwoorden. Maar ook overdag is dwalen door de straten van Antwerpen de moeite. Bij een wandeling met de Antwerpse Stadsgidsen ontdek je niet alleen tal van gebouwen en monumenten, je leert ook de sappige verhalen kennen die een stad kruiden.

Antwerpen is als belangrijke havenstad met zo’n 178 nationaliteiten een van de meest kleurrijke steden ter wereld. Tijdens de multiculturele wandeling in de Stationswijk maak je kennis met de Joodse, Arabische, Afrikaanse, Indiase en Chinese cultuur in de stad. Je loopt door de Diamantwijk, langs exotische restaurants en handelszaken, een synagoge en een boeddhistische tempel.

Het Steen en de burchtzone zijn de oudste kern van de stad Antwerpen. Zij vormen als het ware het DNA van ’t Stad. De elementen van die vroege geschiedenis vinden we dan ook vandaag nog terug. Samen met je gids verken je de burchtzone op zoek naar sporen van het verleden die weerspiegeld worden in het heden.

Je maakt er kennis met een aantal minder bekende Antwerpenaren. Was Clara Goossens echt een heks? Wat was de band tussen Cornelis Van der Geest en Pieter Paul Rubens? En wie zijn hun tegenhangers vandaag?

Op een boogscheut van het station Antwerpen-Berchem vind je een van de mooiste straten van België, het perfecte voorbeeld van de eclectische belle époque architectuur: de Cogels-Osylei. Laat je terugvoeren in de tijd en flaneer net zoals de 19de-eeuwse bourgeoisie langs statige herenhuizen.

Je gids vertelt je niet alleen alles over de indrukwekkende architectuur. Hij verbaast je ook met de ongelooflijke verhalen die achter de gevels schuilgaan, zoals dat van de circuseigenaar die in de jaren 1950 leeuwen in zijn tuin hield in de Cogels-Osylei.

In 1221 kreeg Antwerpen stadsrechten. Over 800 jaar stad valt uiteraard veel te vertellen en te bekijken. Waar komt het idee vandaan dat Antwerpenaren ‘dikke nekken’ zijn? Waarom spreekt de Antwerpenaar nog steeds van ‘die van over het water’? Wat graven ze in ’s hemelsnaam op aan Het Steen? Dit, en nog veel meer, kom je te weten tijdens deze wandeling.

Start-to-Antwerp: Deze stadswandeling vormt de ideale start om Antwerpen beter te leren kennen. Je ontdekt prachtige monumenten zoals het stadhuis en de Brabofontein op de Grote Markt, de kathedraal, museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt en de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Conscienceplein. Deze wandeling neemt je mee door het historisch centrum van Antwerpen, waar je via kleine steegjes en straatjes tussen mooie en levendige pleintjes wandelt.

WEETJE

Aan het historische herenhuis De Spiegel op de Oude Beurs zie je een pagaddertoren. Denk vooral niet dat kleine pagadders hierop klommen! Een pagaddertoren is de benaming voor een traptoren aan een koopmanshuis.

Rondom de dokken van Napoleon op Het Eilandje vind je architecturale parels van vroeger en nu, zoals het Felixpakhuis. De jachthaven met haar gezellige terrasjes is een geliefkoosde bestemming voor levensgenieters. En op het dak van het MAS geniet je van een schitterend panorama!

Antwerpen is al eeuwen de thuis van een grote Joodse gemeenschap. Wat houdt het in om Joods te zijn en wat betekent het woord ‘kosher’ nu weer? Wat is er zo bijzonder aan de godsdienst, gebruiken, levensgewoontes en feesten van de Joodse Antwerpenaren? Je komt ook meer te weten over de donkere periode van de Jodenvervolging tijdens WO II.

WEETJE

Als herinnering aan de Joden die tijdens WO II werden gedeporteerd, liggen in Antwerpen 30 Stolpersteine (struikelstenen). Dat zijn koperen plaatjes met de naam van deze persoon, aangebracht voor het huis waar hij of zij woonde.

Beleef nog meer van Antwerpen dankzij de insidertips van echte locals. Download hier het gratis magazine en duik ’t Stad in met Experience Antwerp, jouw gids om Antwerpen écht te beleven!