De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk vormen samen een ongeëvenaard ensemble van vijf historische kerken in het hart van de stad, op wandelafstand van elkaar. Ontdek deze schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed tijdens een gegidste rondleiding, een wandeling via de Antwerp Museum App, of aan de hand van de gratis bezoekersgids die je in elke kerk vindt.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Aanschouw dé trots van Antwerpen! Na 169 jaar bouwen verrees de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op de Antwerpse skyline. De imposante toren steekt maar liefst 123 meter boven het historische stadscentrum uit. Daarmee is het gotische bouwwerk niet alleen het hoogste gebouw van Antwerpen, maar ook de hoogste kerktoren van de Benelux. Het is dus niet verrassend dat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal één van de meest bekende bezienswaardigheden in Antwerpen is.
Naast de adembenemende hoogte, is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ook een enorme schatkamer met kunstwerken van de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. Minstens zo impressionant zijn de gebrandschilderde ramen met religieuze afbeeldingen en de altaarversieringen. Wat we vandaag zien, is deels barok, deels neogotisch en dat maakt de kathedraal van Antwerpen ook zo bijzonder. Reden genoeg dus om een bezoekje te brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
Sint-Carolusborromeuskerk
Op het Antwerpse Conscienceplein waan je je even in Italië. De grandioze gevel van de Sint-Carolus Borromeuskerk, dé Rubenskerk bij uitstek, trekt meteen de aandacht! Want hoewel deze typische barokkerk het werk is van de jezuïeten, speelde Pieter Paul Rubens als co-ontwerper en schilder een belangrijk rol in de versiering van de gevel en de bekroning van de toren.
De jezuïeten bouwden de Sint-Carolus Borromeuskerk tussen 1615 en 1621. Binnen ontdek je de apsis van het hoofdaltaar, de Mariakapel en de vele beeldhouwwerken en houtsnijwerken, allemaal getuigen van de vroegere pracht en praal.
Naast haar schitterende schatten en kunstwerken geeft deze prachtige barokke kerk in Antwerpen ook ondergronds enkele van haar geheimen prijs. Bezoek dus zeker ook de crypte, de sacristie én de ruien van de Sint-Carolus Borromeuskerk.
Sint-Pauluskerk
Op een boogscheut van de Schelde vind je in het oude stadscentrum van Antwerpen de Sint-Pauluskerk. In deze wijk woonden vroeger de zeelui. De Sint-Pauluskerk was een kloosterkerk van de dominicanen, oorspronkelijk gebouwd in de 16de eeuw. Na een brand in de 17de eeuw kreeg de Sint-Pauluskerk een nieuwe barokke toren. Het prachtige interieur is voornamelijk opgetrokken in barokstijl.
Naast het indrukwekkend interieur kan je ook talloze kunstwerken bewonderen in de Sint-Pauluskerk, van schilders zoals Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaens. De Sint-Pauluskerk in Antwerpen is dus zeker je bezoek waard!
Sint-Jacobskerk
Niet ver van de Meir in Antwerpen vind je de Sint-Jacobskerk, gebouwd in de 15de -16de eeuw. De gotische kerk is niet alleen de startplaats voor pelgrims die op bedevaart vertrekken naar het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostela. De Antwerpse Sint-Jacobskerk is eveneens bekend voor de grafkapel van Peter Paul Rubens. Hier vond de kunstenaar zijn laatste rustplaats. Wist je dat Rubens zelf het schilderij voor het altaar koos? Zijn eigen Onze-Lieve-Vrouw omringd door heiligen.
Sint-Andrieskerk
In het voormalige volkse Sint-Andrieskwartier in Antwerpen vind je de Sint-Andrieskerk. Deze prachtige parochiekerk werd in de 16de eeuw gebouwd door de Augustijnen en huist enkele topstukken van het Antwerpse Kunstenpatrimonium waaronder het monumentale, barokke hoogaltaar en het prachtige preekgestoelte. De Sint-Andrieskerk werd naast kerkgebouw ook ingericht als kerkmuseum in 2007.
Beleef nog meer van Antwerpen dankzij de insidertips van echte locals. Download hier het gratis magazine en duik ’t Stad in met Experience Antwerp, jouw gids om Antwerpen écht te beleven!