Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN | FR | DE

Antwerpen, maar dan anders: ontdek deze bijzondere wijken

3 mei 2022
Antwerpen, maar dan anders: ontdek deze bijzondere wijken

Iedereen kent de Meir en zijn winkels en het prachtige historische centrum van Antwerpen. Maar ook voor wie liever van de platgetreden paden afwijkt, heeft ’t Stad heel wat te bieden. Waarom zou je de bruisende diamantwijk, het mondaine Berchem of het hippe Eilandje bijvoorbeeld eens geen kans geven? Met een gids ontdek je er de leukste plekjes en waan je je een echte local. Dit is wandelen in Antwerpen, maar dan helemaal anders!

De Antwerpse diamantwijk: een schitterende buurt

ontwerp
© Jonas Roosens

Stap je het majestueuze station uit, dan wandel je zo de diamantwijk van Antwerpen in. Hier heerst altijd een gezellige drukte, want diamantslijpers en juweliers gaan van de ene transactie naar de andere. De smeltkroes van verschillende culturen maakt de buurt extra interessant. Je vindt er dan ook de beste Indische restaurants vlak naast leuke joodse zaakjes.

De diamantwijk is trouwens niet alleen interessant voor wie houdt van alles wat schittert. Ook als je geïnteresseerd bent in geschiedenis haal je er je hart op. Een begeleide wandeling met een professionele gids is dan zeker een goed idee! Hij of zij vertelt je alles over de hoogdagen van de Antwerpse diamantnijverheid in de negentiende eeuw. En je ontdekt waarom die erna een flinke terugval kende … én een heropleving dankzij het ‘Masterplan Diamant’. Nu bruist de buurt als nooit tevoren. De ‘Diamond Square Mile’, de internationale benaming voor de wijk, is goed voor een jaarlijkse omzet in diamanten van maar liefst 25 miljard dollar. Een cijfer om van te duizelen!

Ga wandelen door de Diamantwijk in Antwerpen

De parels van Berchem: art nouveau in Zurenborg

Pakt
© Flickr Visit Flanders

Ook de wandeling langs ‘De Parels van Berchem ’ begint bij een station, maar deze keer is het de beurt aan dat van Berchem, uiteraard. Van daaruit gaat het meteen naar het charmante Zurenborg met zijn imposante Cogels-Osylei. In deze straat vind je architecturale pareltjes, waaronder enkele huizen in typische art-nouveaustijl. Je wandelt verder naar het hart van Zurenborg: de hippe Dageraadplaats met zijn bijzondere sterrenhemel en trendy restaurants.

Daarna beland je in het Groen Kwartier, waar je het voormalige krijgsgasthuis vindt. De kapel van deze site werd enkele jaren geleden omgetoverd tot het wereldvermaarde sterrenrestaurant ‘The Jane’. Wie weet loop je de bekende chef Sergio Herman tegen het lijf …

Via de Helenalei – wéér een straat met prachtige burgerwoningen – gaat het ten slotte naar het belevingscentrum van Brouwerij De Koninck. Een verfrissende afsluiter heb je nu wel verdiend na al dat wandelen!

Wandel langs de Antwerpse architecturale parels

Het Eilandje: het gezellige havengevoel

MAS
© Jeroen Broeckx

Geen palmbomen en witte stranden op het Eilandje in Antwerpen, wél tal van leuke musea en toprestaurants. Het oudste havengebied van Antwerpen is niet langer het centrum van de havenactiviteit – dat ligt tegenwoordig meer in het noorden – maar de maritieme sfeer kun je er nog steeds opsnuiven. Wanneer je met een gids gaat wandelen in dit deel van Antwerpen, komen de zeemansverhalen pas écht tot leven.

De expert vertelt je meer over de talrijke pakhuizen en hangars en leidt je langs verschillende hoogtepunten. Het kloppend hart van het Eilandje is natuurlijk het bekende MAS (Museum aan de Stroom), dat zijn naam niet gestolen heeft. Het gigantische gebouw staat namelijk pal aan het water, midden in de jachthaven Willemdok. Maar ook het Red Star Line Museum en het spectaculaire Havenhuis zetten de band tussen Antwerpen en de Schelde nog eens dubbel en dik in de verf.

Ontdek het Eilandje in Antwerpen

Zin gekregen om deze en andere bijzondere wijken te verkennen? Neem dan eens een kijkje tussen ons aanbod begeleide wandelingen. Wandelen in Antwerpen was nog nooit zo verrassend! 

Highlights

  • In de Diamantwijk vind je de beste Indische restaurants vlak naast leuke joodse zaakjes.
  • Fan van architecturale pareltjes? Dan is de Berchemse Cogels-Osylei een echte aanrader.
  • Op het Eilandje snuif je nog volop de maritieme sfeer van vroeger op.