Jongeren groeien vandaag meer dan ooit op in een verstedelijkte samenleving. Wereldwijd woont de helft van de bevolking in een stad. Hoe slagen steden erin om hun inwoners te eten te geven? Zonder landbouw of veeteelt in de stad worden in Antwerpen alleen al dagelijks meer dan 1,5 miljoen ontbijten, middagmalen en avondmalen klaargemaakt. Waar komt dat eten vandaan? Hoe komt het terecht op ons bord? En waar blijven we met al het afval: de verpakkingsresten, maar ook de voedseloverschotten en onze eigen uitwerpselen?
De leerlingen ontdekken samen met een gids hoe eten een spoor nalaat in de stad. Een spoor dat vertrekt ergens ter wereld op het platteland, door de haven en toegangswegen, door vlieten en waterwegen, op markten en supermarkten, langs cafés, herbergen, restaurants en snackbars.
Aan de hand van de leermethode visible thinking wordt de nieuwsgierigheid van de leerlingen geprikkeld tijdens ‘Antwerpen à la carte’ in het MAS. Deze leermethode is er op gericht de leerlingen langer te laten kijken en kritisch te laten nadenken.
Praktische informatie:
- Deze rondleiding is geschikt voor de 1e graad secundair onderwijs
- Maximum 15 personen per groep, maximum 2 groepen tegelijkertijd
- Duur: 90 minuten
- Museumtoegang: gratis voor schoolgroepen
Raadpleeg voor je bezoek het museumreglement: MAS museumregels