Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Stadhuis Antwerpen

Stadhuis Antwerpen

In 1561 werd ter vervanging van het kleine en bouwvallige gotische Schepenhuis (Raadhuis) uit 1406 de eerste steen van het huidige Stadhuis gelegd. In samenwerking met meerdere kunstenaars en architecten ontwierp Cornelis Floris – naar het model van een Italiaans palazzo – een imponerend gebouw in een Antwerpse versie van de renaissance-stijl. Dit grootse project bracht een belangrijke vernieuwing in de architectuur van de Lage Landen en gold ook elders als voorbeeld.

In de 19de eeuw werd de voormalige binnenplaats omgebouwd tot een monumentale trapzaal die toegang geeft tot het prachtige ‘Schoon Verdiep’. Het Antwerpse Stadhuis is sinds 1936 een beschermd monument en werd in 1999 erkend als Unesco werelderfgoed. Dankzij de restauratie en ingrijpende renovatie van 2018-2022 kon het eeuwenoude gebouw het bestuurscentrum van de stad blijven.

Je kan dit bijzondere gebouw bezoeken met een ervaren stadhuisgids. Bijna dagelijks verzorgt het gidsenteam verschillende types rondleidingen voor groepen. Als individuele bezoeker kan je aansluiten bij verschillende types instaprondleidingen. Die worden enkele malen per maand aangeboden. Telkens een unieke belevenis!

Kies uit 3 rondleidingen op het Stadhuis:

  • ‘Het Schoonste Verdiep’ of ‘Welkom op het Schoon Verdiep’
    Korte rondleiding (60 minuten) op uitsluitend het vermaarde Schoon Verdiep (*)
  • ‘Een paleis voor wereldburgers’ of ‘Welkom op het Stadhuis’
    Deze langere rondleiding (105 minuten) langs de gevel, de expo over de restauratie en uiteraard het Schoon Verdiep (*) verklaart de Antwerpse trots en diversiteit.
  • EXCLUSIEVE RONDLEIDING MET BEZOEK AAN HET VERLICHT VERDIEP EN DE LOGGIA: ‘Van renaissance tot renovatie’ of ‘Welkom in het vernieuwde stadhuis’
    Tijdelijke themarondleiding (105 minuten – enkel buiten de kantooruren aangeboden!) over de restauratie en duurzame renovatie van het Antwerpse Stadhuis. Je brengt hierbij ook een bezoek aan de mooie nieuwe ruimtes van het Stadhuis en maakt een panoramische rondgang op de loggia, het renaissance balkon, waarbij je geniet van een onvergelijkbaar uitzicht op de oude stad!

* opgelet: hou er rekening mee dat – ten gevolge van ontvangsten, vergaderingen en plechtigheden – het uitzonderlijk kan gebeuren dat niet alle zalen van het Schoon Verdiep bezocht kunnen worden. Je gids vertelt dan elders graag iets meer.

Schoolaanbod