Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op

Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Havenhuis

Havenhuis

Het Havenhuis Antwerpen is een architecturale parel en ongetwijfeld één van de meest verrassende en spraakmakende blikvangers van de Antwerpse skyline. Het is het hoofdkantoor van Port of Antwerp-Bruges, en de werkplek voor 500 van haar medewerkers.

Het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects leverde in 2016 dit verbluffende meesterwerk af, op maat van een wereldhaven als Antwerpen, en een symbolische toegangspoort tot het havengebied. In het Havenhuis komen verleden en toekomst van de haven van Antwerpen en Zeebrugge samen.

Het onderste deel was vroeger een brandweerkazerne die op het uiterste punt van de haven stond. Bij de renovatie is deze prachtige kazerne behouden en nu wordt deze plek als begin van het uitgestrekte havengebied aangeduid. Een duidelijker symbool van de groei van de haven van Antwerpen en Zeebrugge is er niet. Als een schitterende diamant zweeft het nieuwe gedeelte boven de historische brandweerkazerne waarbij de punt als de boeg van een schip richting de Schelde wijst. In de glazen bovenbouw weerkaatsen de wisselende tinten van haven, water en lucht. De golven van de Schelde worden voorgesteld door de vlakke en rimpelende vlakken die elkaar afwisselen. De glinsterende diamant refereert duidelijk naar de Antwerpse diamanthandel. Zo is het een metafoor voor de haven van de 21ste eeuw: een haven met een rijk verleden, die klaar is voor de toekomst.

Het geheel levert een mooi staaltje spektakelarchitectuur op, kenmerkend voor Zaha Hadid, een gerenommeerde Britse architecte van Irakese afkomst. Zaha Hadid bouwde over de ganse wereld opvallende gebouwen, zoals onder andere het operagebouw van Guangzhou in China, het Heydar Aliyev Center in Baku Azerbaijan en het Riverside Museum in Glasgow.

Ook binnenin is het gebouw adembenemend, dankzij een fascinerend lijnenspel dat er zich op elke verdieping voltrekt, en schitterende vergezichten.

Wil je een kijkje nemen in deze blikvanger van de Antwerpse skyline? Of wil je vanuit een adembenemend perspectief de haven en stad bewonderen? Breng dan een bezoek aan het Havenhuis Antwerpen en kom alles te weten over de gedurfde architectuur en over de werking van de haven.

3 redenen waarom dit jouw bezoek waard is

  • Architecturale parel
  • Verleden, heden en toekomst van de Antwerpse haven
  • Indrukwekkende vergezichten over Antwerpen stad en haven

Schoolaanbod